Fenna van Heuven
onderzoek 3
“In hoeverre heeft het Mauritshuis een meerwaarde ten opzichte van het gebruik van nieuwe media?”
​
Hallo!
Dit is alweer mijn laatste onderzoek wat ik doe voor CKV. Voor dit onderzoek heb ik samengewerkt met Evy van de Wiel. Ons onderzoek gaat over de nieuwe media, zoals streetview, apps en internet, maar ook over het Mauritshuis. Een gekke combinatie denkt u misschien. Dat dacht ik eerst ook, maar wij zijn erachter gekomen dat het Mauritshuis heel veel doet met deze nieuwe media.
Wij hebben er daarom voor gekozen om een onderzoek te doen over deze onderwerpen om er eens achter te komen waarom het Mauritshuis dit doet. Maar ook om te kijken of dit het Mauritshuis zelf niet overbodig maakt.
Een deel van ons onderzoek hebben we gedaan in Den Haag, in het Mauritshuis. Als u verder leest, zult u alles vinden over ons onderzoek.
Mocht u nieuwsgierig zijn naar hoe Evy dit onderzoek heeft ervaart, dan kunt u op de knop hiernaast drukken.
​
​
​
​
​
​
Voorwoord
Inhoud
Enjoy!
Inleiding
Wij doen dit onderzoek over het Mauritshuis. Dit is een museum aan het binnenhof in Den Haag. Van oorsprong is het huis gebouwd voor en door Johan Maurits. Nu is het omgetoverd tot een mooi museum met schilderijen van een heleboel bekende schilders. Voorbeelden zijn het bekende Meisje met de Parel van Vermeer, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp geschilderd door Rembrandt en De stier van Potter. Alle schilderijen komen uit de tijd van de Gouden Eeuw. In totaal zijn er wel meer dan 200 schilderijen van Vlaamse en Nederlandse schilders aanwezig in het museum.
Het museum heeft, naast het museumgebouw, ook nog andere manieren om gezien te worden en mensen hun schilderijen te laten zien. Dit doen ze door middel van apps. Dit zijn de Maurtitshuis-app en de Rembrandt Reality app. Beide apps zijn gewoon te downloaden en overal te openen en te gebruiken. Ook heeft het Mauritshuis gebruik gemaakt van Streetview. Je kan namelijk op streetview in het museum komen en schilderijen alvast bekijken, of gewoon bekijken. Je zou er dan eigenlijk niet meer naartoe hoeven, denken wij.
Voordat we zeker wisten waar we ons allerlaatste onderzoek precies over zouden doen, waren we geïnteresseerd in de nieuwe media. We kwamen uit bij streetview en bekeken een aantal gebouwen van buiten, maar ook van binnen. Opeens stonden we in het Mauritshuis. We vonden het bijzonder dat zo’n groot museum al meer dan de helft op streetview laat zien aan de kijkers. Dit is waarom wij graag willen onderzoek waarom ze dit gedaan hebben en of het nou eigenlijk wel een meerwaarde heeft. Misschien is het wel zo dat het museum in de toekomst ‘overbodig’ wordt. Onze hoofdvraag is geworden:
In hoeverre heeft het Mauritshuis een meerwaarde ten opzichte van het gebruik van nieuwe media?
Deze hoofvraag is een combinatie van de kunstdisciplines nieuwe media en beeldende kunst en vormgeving. De dimensie die het beste bij dit onderzoek past, is traditie & innovatie. Wij vinden dat deze dimensie er het best bij past, omdat ons onderzoek gaat over het museum, wat er al heel lang staat en functioneert als museum, en de nieuwe media. Nieuwe media is net ‘nieuw’ en is een innovatie, een ontwikkeling.
In de deelvragen die wij hieronder hebben uitgewerkt, kunt u ons onderzoek lezen met uiteindelijk natuurlijk het antwoord op deze vraag.
​
​
​
​
​
​
Deelvragen
Het Mauritshuis is een museum dat zich bevindt in Den Haag. Het museum toont de mooiste kunst van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Er hangen schilderijen van hele bekende schilders zoals: Meisje met de parel, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter.
Het Mauritshuis is sinds 1822 pas een museum want van oorsprong is het een stadspaleis. Het stadspaleis is gebouwd door Johan Maurits, hij heeft dit betaald van zijn inkomsten als gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië. In eerste instantie bouwde hij dit paleis voor zichzelf en hij wilde er allemaal dingen inzetten die hij uit Brazilië had meegenomen. Zo had hij tropisch hout voor de trap, wapens, huiden, koralen, opgezette dieren en schilderijen met onderwerpen die in Brazilië heel erg aan bod kwamen. Verder had hij ook nog heel veel familieportretten en portretten over de onafhankelijksstrijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden hangen. Ook had het Mauritshuis vroeger een grote tuin maar uiteindelijk is daar de uitbreiding voor de Tweede Kamer in de plaats gekomen. In 1647 verhuisde Johan Maurits naar Brandenburg-Pruisen en verhuurde zijn stadspaleis voor hoge gasten van de Staten van Holland. Uiteindelijk overleed hij in 1679 en toen werd het Mauritshuis gekocht door een hypotheekhouder uit Den Haag, hij bleef het verhuren aan de staat.
In 1704 is het Mauritshuis compleet afgebrand en weer opgebouwd. Na de opbouwing die 10 jaar duurde hebben zich er verschillende instanties gevestigd. Zo heeft de Hoge Krijgsraad er zittingen gehouden, heeft de Raad der Koloniën gezeten en de Koninklijke Bibliotheek en Koninklijk Penningkabinet hebben zich er gevestigd. Uiteindelijk zijn al deze instanties verhuisd en heeft de Nederlandse staat besloten het Mauritshuis te kopen in 1820 en hebben ze het verbouwd. In 1822 werd het een museum: Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis. Dit nam ongeveer de helft van het Mauritshuis in beslag want de andere helft was in gebruik door het rariteitenkabinet. Pas in 1875 ging het rariteitenkabinet weg en kon het hele Mauritshuis worden gebruikt als museum. Jaren later is het museum er nog steeds en het is heel populair en bekend. Zo populair en bekend dat het museum in 2012 voor 2 jaar lang werd verbouwd. Zowel het exterieur als het interieur werden verbouwd en ook kwam er extra ruimte bij. Het is daardoor een nog mooier en moderner museum geworden dat elke dag nog ontzettend veel wordt bezocht.
Dat moderne dat het Mauritshuis heeft ligt niet alleen aan het interieur maar ook zeker aan andere faciliteiten die het museum heeft. Het museum doet namelijk heel erg hun best om het ook aantrekkelijk te maken voor de generatie van deze tijd. Vaak heeft een museum met schilderijen het imago dat het saai en ouderwets is maar hun proberen dat imago een beetje kwijt te raken. Ze hebben namelijk een app waarop allemaal dingen te doen en te vinden zijn en ze hebben ook een virtual reality app die echt van deze tijd. Bovendien doen ze ook mee aan Google Streetview en dus is op Streetview het museum heel goed te zien. Over deze nieuwe moderne ontwikkeling in het Mauritshuis doen wij ook ons onderzoek, dus meer over de apps of Streetview kan je hieronder lezen.
1. Wat is het Mauritshuis?
2. Wat houdt Google Streetview precies in?
Google Streetview is een functie van Google. Met deze functie kan je op bijna alle plekken in de wereld de wereld bekijken. In Nederland is dit overal eigenlijk mogelijk. Je kan wat zien van een stad of dorp en je kan er ook virtueel rondlopen, door op de pijlen te klikken. Eigenlijk kan je alles ontdekken en hoef je de deur niet meer. Op andere, wat afgelegenere gebieden, is dit niet mogelijk. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Antarctica. Hier kan je een aantal punten van het land zien, maar je kan niet rondlopen. De punten die je kan zien, zijn 360 opnames van mensen die daar geweest zijn met zo’n camera. Deze opnames zijn ook gedaan in Nederland, dus ook in Nederland kan je meer zien dan dat streetview zelf opneemt.
De opnames die streetview doet, worden gemaakt met een auto met daarop een 360 camera. Vaak worden na minder dan 10 jaar de beelden vernieuwd die je op internet ziet. Er kan dus wel een veroudering zijn op streetview.
Naast de straten die je kan zien, is het bij sommige gebouwen en musea ook mogelijk om in het gebouw te kijken. Je kan hier dan binnen rondlopen en bijvoorbeeld in musea kan je kijken naar de schilderijen. Dit is niet overal mogelijk, maar bijvoorbeeld wel in het Mauritshuis. We kunnen hier zo naar binnen gaan en kijken naar veel van wat er in het museum hangt. Dit kunnen we ook doen in bijvoorbeeld het paleis van Versailles. Je kan lopen door de spiegelzalen en om je heen kijken zoveel je wilt. Dit kan door met de muis de bewegen terwijl je de linker muisknop indrukt. Op deze manier kan eigenlijk bijna iedereen op de wereld de leukste plekjes op de wereld bekijken. Ze hoeven niet meer te reizen om een beeld te krijgen van bijvoorbeeld het paleis van Versailles of het Mauritshuis. De opnames in het museum of in de gebouwen zijn gemaakt door bijvoorbeeld een eigenaar, maar deze kunnen ook gemaakt zijn door Google Streetview zelf of een bedrijf dat samenwerkt met streetview.
Een nieuwe functie van streetview is terugkijken in de tijd. Op de straatnaam linksboven in beeld kan je op een klokje drukken. Dit klokje kan je terugbrengen in de tijd, naar bijvoorbeeld 2011 of nog eerder, wanneer er streetview opnames gemaakt zijn.
Eigenlijk kan je met streetview de hele wereld ontdekken achter de computer. Het is een heel bijzondere functie van Google die we eigenlijk allemaal wel gebruiken om de weg uit te stippelen of om toch even te kijken hoe het huis van je vriendin eruit ziet.
De Rembrandt Reality app: Dit jaar is het het jaar van Rembrandt in het Mauritshuis. Ter ere van hem is er een app ontwikkeld waarbij je een soort van in een van zijn schilderijen stapt. Dit schilderij is ‘de anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’, dit is een bekend groepsportret waarmee Rembrandt in 1632 doorbrak. Op het portret staat de medicus Nicoleas Tulp met zeven van zijn artsen in opleiding. Hij laat zien hoe de spieren in een arm zitten, dit wordt gedemonstreerd op een lijk. Dit lijk is een geëxecuteerde crimineel. In werkelijkheid zag het schilderij er wel iets anders uit, de artsen in opleiding stonden om het lijk heen maar omdat dat onpraktisch was om te schilderen staan ze op het groepsportret achter het lijk.
Met de Rembrandt reality app kijk je over de schouder van Rembrandt mee naar de anatomische les. De app vertelt ook verhalen achter het schilderij. Het is allemaal heel realistisch omdat het helemaal virtual reality is, je kunt dus helemaal rond kijken. Het speciale hieraan is dat je geen virtual reality bril op hoeft te doen, als je op je telfoon kijkt dan zie je het al 360 graden rond. Dus dan lijkt het net of je echt in het schilderij zit. Hiernaast ziet u een afbeelding van hoe zo'n beeld in de app eruit ziet.
Mauritshuis app: Het Mauritshuis heeft ook nog een andere app. Deze app bestaat al wat langer en geeft alle informatie rondom het museum. Zo kan je dingen opzoeken over de kunstwerken, de tentoonstellingen, de kaart, iets voor jongeren en overige bezoekersinformatie. De app is in 10 talen beschikbaar.
Kunstwerken: Bij het kopje kunstwerken in de app kan je per zaal een paar kunstwerken bekijken. Ook krijg je er wat informatie over, die informatie kan je lezen maar je kan hem in de app ook luisteren. De informatie gaat over het verhaal achter het schilderij maar ook over de verf en de afmetingen van het schilderij.
Tentoonstellingen: Er was ook een tentoonstelling. Deze tentoonstelling ging over Johan Maurits, het schetste een beeld over zijn tijd in Nederlands Brazilië. Deze tentoonstelling kun je niet op streetview vinden maar dit behandelen we nog in de volgende deelvraag. Wel kan je een paar schilderijen en beelden van de tentoonstelling in de app bekijken met bijbehorende informatie.
Kaart: Dit is een overzichtelijke plattegrond met allemaal verschillende nummers bij verschillende kamers. Als je op de nummers tikt ga je naar een pagina over de zaal met de schilderijen erbij.
Jongeren: Dit museum heeft ook aan de jeugd gedacht doormiddel van de app. Jongeren zitten in deze tijd namelijk veel op hun telefoon en daarom heeft het Mauritshuis een speurtocht bedacht die je via de app kan doen. Kinderen moeten namelijk op zoek gaan naar een bepaald schilderij dan kunnen ze aangeven via een knop dat ze het schilderij hebben gevonden. Vervolgens krijgen ze een kort filmpje met informatie te zien en daarbij komen een aantal vragen. Jongeren hoeven zich dus zeker niet te vervelen in het museum.
Bezoekersinformatie: Als je dan dacht dat deze app compleet was dan heb je het mis. Er is namelijk ook tabblad voor alle informatie die een bezoeker wellicht wil weten, zoals: Tijden en prijzen, adres en route, tentoonstellingen van dat moment, activiteiten, toegankelijkheid en een colofon. Kortom dit is echt een multifunctionele app.
Het menu van de app kunt u op de afbeelding hiernaast zien.
3. Wat houden de Rembrandt-app en de app van het Mauritshuis in?
Op streetview is het mogelijk om in gebouwen en musea te lopen. Dit kan in verschillende gebouwen in de wereld, waaronder het Mauritshuis in Den Haag. Als we daar naar binnen gaan op streetview, zien we als eerste de hal. Op de eerste afbeelding hieronder ziet u de hal op streetview.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Als we verder lopen over de trap die u op de afbeelding vrij in het midden ziet, komen we in de hal op de eerste verdieping. Deze hal ziet u in de afbeelding hieronder. Er zijn een aantal trappen en er hangen schilderijen in de hal. Zoals u ziet, staan er op de schilderijen stippen. Als je hierop drukt, kan je informatie vinden over dat schilderij. Dat is informatie die je niet bij de schilderijen ziet staan op streetview.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
We kunnen op streetview in een aantal ruimtes komen. Of dit alle ruimtes zijn, kunnen we niet zien. Een van de ruimtes hebben we hieronder staan. We kunnen ook hier weer kijken naar alle schilderijen en van de meeste schilderijen is extra informatie te vinden.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
De informatie die we van de schilderijen kunnen vinden, komen van de website artsandculture.google.com (zie hieronder). Als je op de stip klikt, krijg je in een deel van de linkerkant van je scherm op de computer informatie over het schilderij. Als we doorklikken, kunnen we zelfs inzoomen op het schilderij zodat we de structuur kunnen zien.
Hieronder ziet u een voorbeeld van een van de schilderijen uit bovenstaande ruimte.
Het schilderij is een portret gemaakt door Anthony van Dyck. De naam van het
schilderij is ‘Portret van Peeter Stevens’. Je kan in de beschrijving van het schilderij
precies zien wanneer het schilderij gemaakt is en hoe groot het schilderij is. Daarnaast
is ook het materiaal te zien. In dit geval in dat olieverf op doek. Als we inzoomen
op streetview op het kaartje met de beschrijving van dit schilderij, dan kunnen
we niet meer zien dan ‘Anthony van Dyck’ ,
‘Portret van Peeter Stevens’ en hoe het Mauritshuis aan dit schilderij komt. Op
de afbeelding hiernaast ziet u dat wij op internet meer kunnen zien dan alleen
wie de schilder is en hoe het schilderij heet.
Naast wat we op internet kunnen zien over het schilderij, kunnen we ook in de app
van het Mauritshuis het een en ander zien. Wat daar staat is eigenlijk hetzelfde als
in de afbeelding al te zien is. De tekst is gekopieerd. Er staat nog wel extra bij dat
het schilderij tot de collectie van Willem V hoort en overgedragen is in 1816.
In de app zit bij dit schilderij ook een knopje voor en audiobestand. Hierin verteld
een vrouw iets over het schilderij zelf. Zij vertelt het volgende:
‘Dit is Peeter Stevens. Lakenkoopman Antwerpen en rijk. Heel rijk. Hij staat er
ontspannen bij in zijn zwarte mantel, de fijne witte kraag en zijn mooie leren
handschoenen. Stevens liet zich in 1626 portretteren door Anthony van Dyck.
Het jaar daarop trouwde hij met Anna Wake. De dochter van een steenrijke
Engelse zakenman die zich in Antwerpen had gevestigd. Ter gelegenheid van het
huwelijk schilderde van Dyck ook haar portret en dat hangt links. Eigenlijk was
het gebruikelijk bij portretten van echtparen dat de man links hing en de vrouw
rechts. Maar toen van Dyck aan het portret van Peeter Stevens werkte, was er
nog geen sprake van een echtgenote. Om de pasgetrouwde niet met de rug naar
elkaar toe te plaatsen, kwam Anna links te hangen, geheel tegen de regels in.
Anthony van Dyck was na Rubens de belangrijkste schilder van Antwerpen. Hij werkte
in Italië en aan het Engelse hof en was de portrettist van zijn tijd. Hij bezat het
vermogen om mensen net iets mooier en eleganter weer te geven dan ze waren. Peeter Stevens bijvoorbeeld is indrukwekkend in zijn grote zwarte mantel. Anna is gekleed volgens de allerlaatste Franse mode. Haar satijnen jurk is afgezet met een hoge kraag en manchetten van Vlaams kant. Maar het is vooral de waaier van exotische struisvogelveren die Anna het toppunt van modieuze verfijning maakt.’
Wat in de audio verteld wordt, kan je nergens terugvinden op internet, of op de bordjes die we kunnen zien op streetview. Toch weten we dit al wel. Dit zou zomaar iets kunnen zijn wat we ook niet in het museum terug zouden kunnen vinden.
Naast de app van het Mauritshuis is er ook een andere app over één specifiek schilderij. Dit is de Rembrandt Reality app. Met deze app kan je in het schilderij van Rembrandt stappen. Dit is de anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp. Wat je moet doen met deze app is een grote ruimte zoeken en daar je telefoon in bewegen, zodat het schilderij tot leven kan komen. Zodra de grond goed is, moet je met je telefoon de poort instappen. Hier zie je het theater van de anatomische les. Je kan naar boven kijken en je kan naar de mensen van het schilderij toe lopen. Alles is 3D. Als je daadwerkelijk gaat lopen, kan je zo dicht bij de mensen op het schilderij komen dat je bijna alle haren kan zien en tellen. Ook bijvoorbeeld het boek is heel erg goed te zien. Hieronder ziet u een afbeelding van het lichaam dat onderzocht wordt op het schilderij, maar dan bekeken vanuit de app. Het is heel indrukwekkend om dit zo goed te kunnen zien en om hierop in te zoomen.
Terwijl je rondloopt in het schilderij, is er ook iemand die vertelt over het schilderij. Zij vertelt dingen zoals de compositie en over het theater waar ze zijn.
Dit is toch echt wel een heel bijzondere app.
4. Wat kan je op streetview en in de app al van het Mauritshuis zien?
Dit is het Mauritshuis zoals het nu is
Dit was het Mauritshuis vroeger waarschijnlijk
Wij vinden dit wel een bijzondere, mooie ruimte!
Die app is echt heel gaaf! Je ziet alle details, veel meer dan op het schilderij!
We hebben onderzocht dat je bijna alles kan zien op Streetview. Maar bijna alles is dus niet helemaal. Er zijn namelijk een aantal ruimtes waar je niet kan komen met Streetview maar wel in het echt. Op Streetview kan je wel alle zalen met kunstwerken zien, deze zijn namelijk ook altijd standaard hetzelfde. Maar de tentoonstellingen verschillen per tijd dus nu was er een tentoonstelling over Johan Maurits maar binnenkort verschijnt er in de zaal een tentoonstelling over Rembrandt en daarna een over Nicolaes Maes. Omdat de tentoonstellingen steeds veranderen en daarmee dus ook de schilderijen en beelden, is het niet mogelijk om dat bij te houden met Google Streetview. Daarom is deze zaal niet te bekijken met Streetview, maar Fenna en Evy zijn er wel geweest dus we zullen beschrijven hoe en wat het was.
De tentoonstelling ging dit keer over Johan Maurits en is van 4 april tot 7 juli te bekijken. Johan Maurits leefde van 1604 tot 1679 en hij was graaf en vorst van het Duitse Nassau-Siegen. Ook was hij veldmaarschalk en gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië dit ging via de WIC. In Brazilië had hij een collectie van natuurhistorische en etnografische dingen verzameld maar hij had ook de suikerrietteelt geholpen. Hij had namelijk oorlogsvloot met slaven laten overkomen naar Brazilië en die slaven liet hij werken op de suikerrietplantages, zo heeft hij veel geld verdient. Met dat geld bouwde hij het Mauritshuis en daar zette hij zijn collectie neer die hij in Brazilië had verzameld.
In de tentoonstelling die wij hebben bekeken van hem zag je heel duidelijk beeldelementen uit zijn reis naar Brazilië. Zo staan er beelden en een zelfportret van hem zelf en dat laat ook zien dat hij veel aanzien had. Daaromheen staan schilderijen over de slavernij. Op deze schilderijen staan de slaven, vaak zijn ze aan het werk of staan ze als bijfiguur naast een rijk persoon om de laten zien dat hun de bediende zijn. Maar er hingen niet alleen dingen over de slavernij, er hing bijvoorbeeld ook een schilderij van twee schilpadden en tekeningen van andere dieren zoals een krokodil. Deze dieren heeft hij laten schilderen of tekenen door verschillende kunstenaars. Hij wilde zo de flora en fauna van Brazilië vastleggen omdat hij zeer geïnteresseerd was in de natuur van dit land.
Onze favoriet bij de tentoonstelling was het ‘suikerhuis’ wat er stond. Dit was een miniatuur versie van het Mauritshuis en het leek of dat dit was gemaakt van suikerklontjes maar in feite waren dit gewoon schuimblokjes. Dit ‘suikerhuis’ beeldde dus uit dat het Mauritshuis eigenlijk is gebouwd van het geld uit de suikerplantages. Eigenlijk is dit dus heel triest want de slaven hebben voor dit geld gezorgd. Desondanks vonden wij wel dat dit ‘kunstwerk’ er wel gaaf uitzag en het trok de aandacht.
Naast de tentoonstelling over Johan Maurits was het restaurant en de speelplaats voor de kinderen ook niet te zien op Streetview maar dat is opzich ook niet heel essentieel.
5. Wat valt er in het Mauritshuis niet te zien wat je wel op streetview kan zien?
Een tekening van de krokodil
Het suikerhuis!
Wat we ook nog konden zien, was een brief van Johan Maurits aan Constatijn Huygens
Wij hebben eerst zelf nagedacht over eventuele voordelen en nadelen van het gebruik van internet en apps, zoals streetview en twee verschillende apps; de Rembrandt Reality-app en de Mauritshuis-app. De voordelen en de nadelen die wij konden bedenken, waren dat het allemaal niet zo makkelijk bij te houden is. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het gebruik van streetview. Als je in het museum een andere ruimte-indeling maakt en schilderijen ergens anders ophangt, dan kan je dit niet iedere keer weer opnieuw aan blijven passen. Het zal dus allemaal een beetje verouderd zijn. Verder dachten wij ook nog dat het misschien zo kan zijn dat mensen die de app bijvoorbeeld hebben of al op streetview gekeken hebben niet meer heel veel meer hoeven zien. Wij denken dat mensen al genoeg hebben aan alleen de app en streetview/internet. Hierdoor blijven bezoekers vaker weg en zal het museum minder winst maken.
Aan de andere kant is het wel zo dat mensen die de app hebben en het goed vinden, misschien wel sneller komen om het museum te ontdekken op een andere manier (wat ook weer als gevolg zou kunnen hebben dat het tegenvalt en ze het anderen niet aanraden). Dat zou een voordeel kunnen zijn.
Wat ook nog een voordeel van de app is, is dat mensen die slecht ter been zijn bijvoorbeeld toch nog wel wat kunnen zien van de kunst. Ze hoeven niet weg uit huis, als dat moeilijk is.
Om er nou echt achter te komen wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik van nieuwe media, hebben we gemaild naar het Mauritshuis. We kwamen op deze manier in contact met Janneke Gilsing. Zij is medewerker jongereneducatie in het Mauritshuis. We hebben haar gevraagd wat nou eigenlijk de voor- en nadelen zijn van de nieuwe media. Hierop hebben we het volgende antwoord gekregen (zie ook afbeelding):
"Het antwoord daarop is dat de digitale middelen vaak juist een positief effect heeft. De digitale middelen maken mensen nieuwsgierig naar de echte schilderijen en het gebouw. Als mensen een app leuk vinden zullen ze sneller bij ons op bezoek komen. Een slechte app kan dus ook een ander effect hebben, dat mensen juist wegblijven. Een ander voordeel van digitale middelen is dat we ook bekender worden bij mensen die niet bij ons op bezoek kunnen komen omdat ze bijvoorbeeld te ver weg wonen. Zo worden we bekend over de hele wereld."
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
We hebben nog wat meer gemaild met Janneke en hier zijn nog wat meer antwoorden uitgekomen. Uit alle antwoorden van Janneke hebben we de voor- en nadelen gehaald en op een rijtje gezet. Deze ziet u hieronder met een kleine toelichting erbij.
Een aantal voordelen volgens Janneke zijn:
Met apps van het museum maak je mensen nieuwgierig naar meer uit het echt museum. Niet alleen maar de app. Ze willen het gebouw zelf bijvoorbeeld ook graag in het echt zien. Dit werkt alleen bij een leuke app. Het trekt mensen aan om te komen kijken.
Als je een app hebt die goed is, wordt er regelmatig over gesproken en zo wordt je vanzelf bekend bij iedereen. Of dit nu mensen uit Nederland zijn of China. Ook deze mensen zullen misschien wel een keer komen als ze in Nederland zijn. Dat werkt voordelig voor het museum.
De nadelen zijn volgens Janneke:
Het is heel moeilijk up to date te houden als je bijvoorbeeld gebruik maakt van streetview. Met de apps is het wel makkelijke te communiceren als er iets verandert in bijvoorbeeld de opstelling, maar dit is op streetview heel erg moeiljk om bij te houden.
Als een app slecht is, zullen mensen weinig interesse hebben in het museum zelf. Ze zullen dan meer wegblijven. Het is dus wel belangrijk dat de app heel goed is en goed werkt, waar wel veel tijd in gaat zitten.
Al met al kunnen we zeggen dat er een aantal voordelen zijn, maar ook een aantal nadelen. De voordelen zijn alleen wel belangrijker voor het museum, dus ze zullen de digitale middelen blijven gebruiken.
6.Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van streetview en de app voor het Mauritshuis?
De mail die we van Janneke kregen!
Over deze vraag hebben we het samen wel uitgebreid gehad en we kwamen allebei wel tot dezelfde conclusie;
Allereerst de Mauritshuisapp: We vinden dit een mega goede app, het is super overzichtelijk en informatief, ook is het gewoon leuk voor het entertainment. Beiden vinden we dit een van de beste apps als het gaat over museums of attractie parken. Je kan er bijna van alles op zien en opzoeken.
Vervolgens de Rembrandt Reality app: Deze app is natuurlijk echt iets voor deze tijd en het is daarom ook heel interessant. Wij vinden het super knap gemaakt en kunnen er echt wel uren naar kijken omdat je helemaal wordt meegenomen in die wereld en het net echt lijkt alsof je in dat schilderij staat. Wel is het zo dat de app maar over één ding iets verteld en dat is over het schilderij van ‘De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’, dit is een beetje jammer. Daarom vinden wij dat deze app een leuke toevoeging is, puur voor het entertainment en een heel klein beetje voor de informatie. Maar verder voegt de app niet iets heel speciaals toe aan Het Mauritshuis want het Maurits Huis bestaat natuurlijk uit veel meer schilderijen en beelden dan alleen dat schilderij.
Daarna speelde Google Streetview ook een rol in ons onderzoek: Streetview kenden we al maar we wisten absoluut niet dat je er zoveel mee kon. Vooral Evy dacht dat je er alleen maar wat beelden van de straat mee kan bekijken en wat routes mee kan plannen. Maar tijdens dit onderzoek zijn we er achter gekomen dat dat zeker niet het geval is. Tot onze grote verbazing kan je er dus ook gebouwen, pretparken, dierentuinen enz. van binnen mee bekijken en ‘rondlopen’ op die plek. Bij sommige museums zoals het Mauritshuis of het Rijksmuseum kan je zelfs op het schilderij tikken en dan krijg je er de informatie bij die op het bordje naast het schilderij hangt. Wij vonden dit echt heel leuk en gaaf om allemaal te zien en hebben daarom ook heel wat tijd op Google Streetview gekeken.
Als laatste zijn we ook nog naar het Mauritshuis zelf geweest: Dit vonden we echt heel erg mooi en ook best wel interessant. Maar meer over onze ervaring hier kan je lezen bij het stukje over de Meet & Greet.
Dan de conclusie, ervaarden wij het anders om het Mauritshuis te bezoeken dan om het ‘online’ te bekijken? Het antwoord hierop is ja, de ervaring is zeker anders. Op Streetview kan dus al heel veel zien en bekijken en met de apps kan je al ontzettend veel informatie krijgen maar toch is dit anders. Als je iets in het echt kan aanraken en je ziet het echt voor je neem je het veel beter in je op en kan je er ook langer en meer gefocust naar kijken. We merkten dus ook heel erg dat we in het museum echt serieus naar de schilderijen gingen kijken en bij sommige ook de informatie op de bordjes gingen lezen. Als je er in het echt bent zie je ook veel meer details op de schilderijen of van het interieur, dit is wel veel leuker en geeft een intensere ervaring naar onze mening. Wat dus ook zo was, was dat we een tentoonstelling zaal op Streetview niet konden zien en op de app konden we er een beetje van zien maar verder niet veel. Dit konden we wel zien toen we het museum daadwerkelijk bezochten, toen konden we gewoon die hele zaal rondlopen en alles bekijken wat er stond.
Dus als je iets in het echt bezoekt is het veel leuker en boeiender dan dat je het via je computer bekijkt. Via je computer of een app neem je namelijk niet de moeite en tijd om iets uitgebreid te gaan lezen. Onze aanrader is dan ook om iets gewoon te gaan ondernemen en er echt naar toe te gaan in plaats van het via je telefoon of laptop te bekijken.
7. Wat is het verschil in onze belevingen van de apps en streetview tegenover het Mauritshuis?
Meet&Greet!
Voor dit onderzoek hebben Evy en ik een Meet&Greet gedaan in Den Haag, bij het Mauritshuis. We hebben hier een geweldige dag gehad die begon met de treinreis naar Den Haag. Daarna hebben we rondgelopen in het Mauritshuis. We hebben onze ogen uitgekeken! Het was onwijs gaaf om alle schilderijen in het echt te zien!
We hebben, naast de Meet&Greet met het Mauritshuis ook een Meet&Greet gehad met Janneke Gilsing. Zij werkt voor het Mauritshuis. We hebben haar via de mail een aantal vragen gesteld. Helaas lukte het ons niet om af te spreken.
Bent u benieuwd naar de rest van onze beleving van de Meet&Greet's? Op de pagina Meet&Greet onderzoek 3 kunt u meer vinden hierover.
Evy&ik hebben een foto gemaakt voor het Mauritshuis!
Wij hebben de bovenstaande deelvragen gemaakt om tot een antwoord te komen op onze hoofdvraag. Onze hoofdvraag was:
In hoeverre heeft het Mauritshuis een meerwaarde ten opzichte van het gebruik van nieuwe media?
De nieuwe media die het Mauritshuis gebruikt, zijn streetview en twee apps. Op streetview kan je al heel er veel zien van het Mauritshuis. We hebben alles wat we zagen op streetview vergeleken met wat we in het echt zagen. Hier zaten duidelijk verschillen in, maar in het voordeel van streetview. Daar kan je veel meer op zien van een en hetzelfde schilderij. Veel meer informatie is er te zien die je niet hebt bij het schilderij in het Mauritshuis zelf.
Dan heb je nog twee apps. De eerste app, de Rembrandt Reality app, is iets wat je overal en nergens kan gebruiken. Je duikt in het schilderij waar je meer te weten kan komen over de details. We hebben in het Mauritshuis zelf ook gekeken naar de informatie bij het schilderij, maar dit was niet zoveel als dat je in de app kan krijgen. Dit is dus weer iets waarom wij denken dat het Mauritshuis vervangen is.
De tweede app is de app van het museum zelf. In deze app kan je door bijna heel de collectie van het Mauritshuis gaan en informatie hierover lezen. Dit is wel dezelfde informatie als die op streetview. Verder heeft de app ook nog een aanvulling. Je kan namelijk ook luisteren naar audiofragmenten, bedoeld om als je in het museum bent ‘rondgeleid’ te worden. Echter, deze fragmenten kan je ook luisteren als je ergens anders bent. Doordat je hierdoor meer te weten komt over schilderijen dan zonder de app in het museum zelf, denken we dat je met de app ook eigenlijk geen museum nodig hebt. Natuurlijk zijn er wel een aantal schilderijen die je niet kan zien en ook de tentoonstellingen kan je niet volledig zien. Hiervoor moet je wel naar het museum zelf toe, maar die zijn niet de mooiste schilderijen. De aller mooiste schilderijen kan je al wel bekijken en bij de meesten zitten ook extra audiofragmentjes.
Wij zijn zelf in het Mauritshuis geweest om te bepalen of we nou eigenlijk een andere beleving hebben dan dat we hebben als we thuis op de bank door de schilderijen heen kijken. Wij waren verrast, want ons bezoek aan het Mauritshuis was echt wel een aanvulling op de nieuwe media die ze gebruiken. Als je in het museum bent, sta je dichter bij het schilderij, waardoor het pas echt tot je doordringt hoe groot en mooi het nou eigenlijk geschilderd is. Ook zijn er mensen om je heen die gesprekken voeren over de schilderijen. Zo leer je nog wel eens wat bij. De sfeer in de ruimtes in het museum zijn ook echt wel anders dan wanneer je thuiszit en kijkt naar de schilderijen. Ook het interieur heeft zo zijn eigen details om de ruimte af te maken zoals je het niet ervaart thuis. Wat wij ook gedaan hebben in het Mauritshuis is naar de tentoonstelling gegaan. Deze is om de zoveel tijd weer anders en kan je ook niet zien op de app. Het was wel een indrukwekkende tentoonstelling over de perspectieven van de oorsprong van Johan Maurits. Daar weten ze eigenlijk nog helemaal niet veel over en alles wat ze weten valt niet te zien in de app, wel in de tentoonstelling zelf.
Kunnen we nu zeggen dat het Mauritshuis eigenlijk overbodig is? Op dit moment denken wij van niet. Wij vinden dat het gevoel van het kijken naar de schilderijen in het museum toch echt wel iets is wat we thuis nog niet hebben en kunnen krijgen. Ook de kleine extra dingetjes die we in het museum zien, zijn toch wel weer bijzonder.
Wel denken wij dat als de ontwikkelingen van nieuwe media en de techniek zo doorgaan zoals ze nu gaan, we over een aantal jaar met een VR-bril alles na kunnen maken en we toch echt wel het idee hebben dat we in het museum staan en lopen. Dan kunnen we wel zeggen dat het museum overbodig is.
Conclusie
Bronvermelding
Wij hebben voor ons onderzoek verschillende bronnen gebruikt. De meeste bronnen hebben we allemaal nodig gehad voor alle deelvragen, omdat er zoveel informatie instond. Dit zijn onze gebruikte bronnen.
​
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mauritshuis
https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/ontdek/mauritshuis/
https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/verdiep/de-collectie/rembrandt-reality/
https://nl.wikipedia.org/wiki/De_anatomische_les_van_Dr._Nicolaes_Tulp
https://froot.nl/inspiratie/art/rembrandt-reality-app-augmented/
http://www.slavenhaler.nl/frames-mauritshuis.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Maurits_van_Nassau-Siegen
https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/ontdek/mauritshuis/geschiedenis-gebouw/
De Rembrandt reality app
De Mauritshuis app
Mail met Janneke Gilsing
Het Mauritshuis
Wij hebben samen het onderzoek gemaakt. Steeds als we een vraag af hadden, lieten we de ander onze vraag controleren en eventueel verbeteren. of aanvullen. We hadden wel een taakverdeling. Deze ziet u hieronder.
Evy:
- Deelvraag 1- Wat is het Mauritshuis?
- Deelvraag 3- Wat houden de Rembrandt app en de app van het Mauritshuis in?
- Deelvraag 5 - Wat valt er in het Mauritshuis te zien wat je op Streetview niet kan zien?
- Deelvraag 7- Wat is het verschil in onze belevingen van de app en streetview tegenover het Mauritshuis?
- Meet & Greet
Fenna:
- Inleiding
- Deelvraag 2- Wat houdt Google Streetview precies in?
- Deelvraag 4- Wat valt er al te zien op streetview in het Mauritshuis?
- Deelvraag 6- Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van streetview en de app voor het Mauritshuis?
- Conclusie
Taakverdeling
Reflectie & evaluatie
Ik vond dit onderzoek echt heel leuk om te doen! Evy en ik werken eigenlijk helemaal niet vaak samen. Dat maakte dit toch wel weer wat anders dan voorgaande onderzoeken. Ik wist niet helemaal wat ik ervan kon verwachten, maar we kwamen er al snel achter dat we hetzelfde wilden; een goed onderzoek om CKV met een mooi cijfer af te sluiten. We kwamen uit op een onderzoek over het Mauritshuis en streetview. Van tevoren zou ik hier nooit aan gedacht hebben. Ik vond dit namelijk eerst helemaal niks. Ik had niet zoveel zin in een musuem en nieuwe media. Maar we ontdekten steeds meer over de mogelijkheden van de nieuwe media en ook over het Mauritshuis. Ik begon het toch wel interessant te vinden. Het onderzoek verliep goed en we hadden ook best wel een goede samenwerking. Eigenlijk ging er niks echt fout of wat minder, denk ik.
Voor onze meet&greet hadden we het Mauritshuis uitgekozen. Achteraf gezien bleek dit een heel goede keus te zijn geweest. Het was echt heel mooi. Samen met Evy heb ik het onderzoek afgerond en we hebben alles doorgelezen en bekeken. We zijn er allebei heel erg trots op! Ik denk ook wel dat we het maximale eruit hebben kunnen halen. Heel veel meer valt er denk ik niet te onderzoeken op dit gebied, misschien alleen de meningen van mensen. Hier hebben we wel over nagedacht maar dit bleek wel wat ingewikkeld te zijn, omdat een deel waarschijnlijk niet weet wat het Mauritshuis is of het niet heeft bekeken op streetview.
Dit onderzoek vond ik echt een toppertje! Ik vind het dan ook echt heel jammer dat we CKV moeten afsluiten, maar met dit onderzoek denk ik dat het een goede afsluiter is. Ik vond het geweldig om te doen, dit onderzoek, maar ook alle andere onderzoeken en het hele vak CKV!!