Fenna van Heuven
onderzoek 2
Voorwoord
Hallo!
Welkom bij mijn tweede onderzoek. Ik heb deze periode samen met Bram Verhoofstad en Finn Snijders een onderzoek gedaan over muziek. We hebben er lang over gedaan om een goed onderwerp te vinden waar we iets mee konden, maar het is ons gelukt! We hebben na het kiezen van het onderwerp wel nog enige moeite gehad met het zoeken van een meet&greet, maar ook dit is gelukt.
Hiervoor zijn we de singer-songwriters die ons geholpen hebben erg dankbaar voor. Ik heb hiernaast een aantal knoppen neergezet naar de websites van deze personen. Raoul, Olaf, Wieger, Jeroen en Laurens, hartstikke bedankt!
​
Al met al hebben we, naar eigen zeggen, goed gewerkt en een mooi onderzoek opgezet en gedaan. Op de site van Bram en Finn staat dit onderzoek natuurlijk ook. Bent u nieuwsgierig naar hoe zij het onderzoek ervaren hebben? Druk dan even op de knop hiernaast!
​
“Wat maakt een liedje populair?”
1. Wat is de definitie van popmuziek???
2. Wanneer is een liedje populair, welke eisen zijn daarvoor en hoe wordt het bepaald???
3. Welke liedjes waren de afgelopen maanden/jaren populair???
4. Welke muzieksoorten zijn er populair???
5. Welke liedjes zijn (nog) niet zo populair???
6. Speelt de populariteit van een muzikant mee aan de populariteit van een liedje???
7. Waar zijn de liedjes van verschillende muzieksoorten uit opgebouwd???
8. Welke instrumenten worden er in populaire en niet-populaire liedjes gebruikt???
9. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de populaire liedjes wat betreft:
a. Tekst/boodschap?
b. Instrumenten/melodie?
c. Muzieksoort/zanger?
10. Hoe zit een minder populair liedje in elkaar?
11. Heeft marketing invloed op de populariteit van een liedje?
​
​
​
Inhoud
Door op een onderwerp te tikken, kunt u gelijk naar dat onderwerp toe
We hebben ervoor gekozen om een onderzoek te doen over muziek. Binnen deze disciplines hebben we gekozen voor het onderwerp liedjes en de populariteit daarvan. Dit hebben we gekozen, omdat het ons alle drie wel een interessant onderwerp leek, maar bovenal ook veel nieuwe inzichten kon opleveren. We verwachtten dat we anders naar muziek zouden gaan luisteren als we het onderzoek aan het doen waren/gedaan hebben. We hebben ons dus gefocust op liedjes en de populariteit daarvan, maar wat is een liedje nou eigenlijk?
​
Een liedje bestaat uit een melodie met een tekst. Er zijn heel erg veel zangers, zangeressen en andere producers die liedjes maken. Iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier, waardoor ieder liedje ook anders wordt. Zowel de tekst als de melodie van een nummer zal nooit lijken op die van een ander, tenzij dat de bedoeling is, zoals een cover. De tekst in een liedje gaat vaak over liefde of over andere problemen in het leven. Bij de tekst hoort meestal een passende melodie, die gemaakt wordt door verschillende muziekinstrumenten of andere elektronische geluiden. Dit zorgt voor een extra effect bij het horen van de tekst. Vaak zorgt dit er ook voor dat de boodschap van het nummer bij de luisteraars aankomt. In ieder liedje zit die namelijk wel een. Er is nog geen een liedje geschreven door een professionele singer-songwriter waar geen boodschap achter zit. Iedereen wil wat vertellen of laten weten aan de luisteraars en doet dat op zijn of haar eigen manier.
​
Tussen de liedjes variëren ook een aantal dingen. Sommige liedjes kunnen bijvoorbeeld razend populair worden, terwijl andere liedjes met hetzelfde onderwerp nog niet eens op de radio uitgezonden worden. Dit heeft allemaal te maken met de populariteit van een liedje. Sommige liedjes zijn nou eenmaal sneller populair dan anderen, maar waar ligt dat aan? Wij hebben een onderzoek gedaan naar de dingen die een liedje populair maken. Hiervoor hebben we gekeken naar populaire liedjes en de opbouw daarvan, maar ook naar de minder populaire liedjes. In onze meet&greet hebben we contact gehad met verschillende singer-songwriters. Zij hebben ons ook een aantal dingen verteld over liedjes.
Uiteindelijk zijn we tot een antwoord gekomen op de vraag:
​
‘Wat maakt een liedje nou echt populair?’
​
We hebben onze onderzoeksvraag beantwoord door middel van deelvragen. Deze kunt u hieronder lezen.
​
Dimensie
De dimensie die het beste bij ons onderzoek pas is de dimensie amusement & engagement. Amusement zijn dingen die bedoeld zijn om mensen te amuseren, dus te vermaken. Engagement is dat je je ergens bij betrokken voelt. Wij vonden ons onderzoek hier het beste bij passen omdat muziek amuserend is, veel mensen luisteren het om zich te vermaken. Populaire muziek wordt vaak geluisterd dus die populaire muziek amuseert veel mensen. We vonden het onderzoek niet heel goed bij engagement passen, maar amusement wel en de andere dimensies vonden wij er nog minder goed bij passen. Het is wel zo dat betrokken zijn bij de mensen met liedjes ook gebeurt. Iedereen heeft een verhaal in zijn of haar liedje zitten wat iemand anders op de wereld ook wel meegemaakt heeft. Als je in moeilijke tijden zit, kan muziek je er soms goed bij helpen. Artiesten zijn dan toch op een bepaalde manier maatschappelijk betrokken bij de mensen. Dit kan ook door sociale media.
Inleiding
Antwoorden op de deelvragen
Wat is de definitie van popmuziek?
Wanneer is een liedje populair, welke eisen zijn daarvoor en hoe wordt het bepaald?
Welke liedjes waren de afgelopen maanden/jaren populair?
Welke muzieksoorten zijn er populair?
Welke liedjes zijn (nog) niet populair?
Speelt de populariteit van een muzikant mee aan de populariteit van een liedje?
Waar zijn de liedjes van verschillende muzieksoorten uit opgebouwd?
Welke instrumenten worden er in de populaire en niet populaire liedjes gebruikt?
Wat zijn de overeenkomsten&verschillen tussen populaire liedjes wat betreft:
A. tekst/boodschap?
B. instrumenten/melodie?
C. muzieksoort/zanger?
Meet&Greet
Wij hebben voor dit onderzoek een meet&greet gedaan. De meet&greet heb ik op de 'meet&greet'-pagina neergezet. Als u deze wilt bekijken kunt u op deze knop drukken.
​
We hebben door het beantwoorden van onze deelvragen en het doen van onze meet&greet een aantal gegevens verkregen. Als we alles samenvoegen, is dat ons antwoord op onze hoofdvraag. Wat maakt een liedje nou eigenlijk populair?
​
Populariteit van een liedje verschilt eigenlijk per persoon. Wanneer vind je een liedje populair? De meeste mensen vinden een liedje populair als het meerdere malen op de radio is geweest en meegezongen kan worden als je het liedje hoort. Hoe je zo’n liedje maakt, hangt af van een aantal dingen.
​
Je kan op een aantal manieren een populair liedje produceren. Of een nummer populair wordt, hangt niet alleen af van het nummer zelf, maar ook van de marketing en de zanger die je bent. Wel kan je rekening houden met een aantal verschillende dingen waardoor je liedje meer kans heeft op populariteit. Een van de factoren is bijvoorbeeld het herhalen van een melodie; door de herhaling zullen mensen het liedje beter onthouden. Nou is het ook belangrijk dat de melodie van het liedje door niet teveel instrumenten gemaakt wordt. Vaak worden er maar drie instrumenten gebruikt, maar met dezelfde akkoorden. Hierdoor krijgt het liedje meer power, zeker door het toevoegen van een mineurklank. Als de coupletten in een nummer rustig zijn, komen de refreinen sterker over. Als laatste populariteitseis moet het nummer niet te ingewikkeld zijn, maar juist voorspelbaar. Men kan het dan ook beter onthouden.
​
Als we kijken naar de tekst, dan is er vaak een simpele opbouw die het goed doet. Dat is namelijk Couplet, Couplet, Refrein, Couplet, Refrein, Bridge (afwijkende deel), krachtig refrein.
​
Als zo’n soort opbouw aangehouden wordt en het rijmen gaat binnen een couplet als ABBA of ABAB, dan is de kans dat mensen je liedje onthouden groter. Het is ook vaak beter om ervoor te zorgen dat je stem boven de muziek uitkomt; hierdoor kan je emoties beter overbrengen. Als laatste factor is er nog de variatie van toonhoogte van de stem van de zanger. Als dit teveel verschilt, gaat het afleiden. Er moeten niet teveel hoge en lage klanken inzitten om goed te klinken; alles op ongeveer een lijn is goed.
​
Als we kijken naar de taal van een liedje, dan zie je dat in Nederland de Engelse liedjes over het algemeen meer op nummer één staan in de top40 dan de Nederlandstalige liedjes. Dit komt ook omdat de meeste Engelstalige zangers bekender zijn en meer aan marketing doen. Dat is ook erg belangrijk voor veel populariteit. Je hebt ook weer verschillende manieren van marketing. Dit wordt vaak gedaan door de platenmaatschappij van een artiest. Zij zullen ervoor zorgen dat er op internet, tv, radio etc. genoeg te horen is over of van jouw nummer. Dit kost vaak wel erg veel geld, maar is wel effectief. Een wat goedkopere oplossing is het bijhouden van bijvoorbeeld je sociale media. Als je die bijhoudt, kan je mensen op de hoogte houden, maar ben je ook meer maatschappelijk betrokken bij de maatschappij. Vaak werkt dit ook effectief.
​
Naast bovengenoemde factoren is een van de belangrijkste dingen ook wel dat de artiest van een nummer veel invloed kan hebben. Als je als artiest ooit de goede contacten hebt gehad om je eerste single te releasen en deze is aangeslagen bij men, dan is de kans groot dat iedereen je volgende liedjes ook luistert. Je zorgt voor fans die uitkijken naar een nieuw nummer. Als je nog niet populair bent, is het vaak moeilijk om toch een populair nummer te maken, omdat niemand op zoek is naar precies jouw nummer. Je wordt niet eens herkend.
​
Natuurlijk hangt niet alles af van alleen bovenstaande dingen. Het is vaak ook een kwestie van geluk en timing, want als er nog een liedje uitgegeven wordt op dezelfde dag van een bekende artiest, dan is de kans kleiner dat die van jou vaak geluisterd wordt.
​
Dit alles zijn de belangrijkste factoren die een liedje populair maakt.
Conclusie
1. Wat is de definitie van popmuziek?
​
2. Wanneer is een liedje populair, welke eisen zijn daarvoor en hoe wordt het bepaald?
​
3. Welke liedjes waren de afgelopen maanden/jaren populair?
-
Héél veel Wikipedia pagina’s
-
​https://www.top40.nl/bijzondere-lijsten/alle-nummer-1-hits-per-jaar
-
https://www.historamarond1900.nl/technologische-vooruitgang/audio-en-video
​
4. Welke muzieksoorten zijn er populair?
​
5. Welke liedjes zijn (nog) niet zo populair?
​
6. Speelt de populariteit van een muzikant mee aan de populariteit van een liedje?
-
Meet & Greets
​​
7. Waar zijn de liedjes, van verschillende muzieksoorten, uit opgebouwd? (tekst, melodie, etc.)
-
https://soundacademy.nl/songwriting/hits-schrijven-kun-je-leren/18-leer-structure-liedjes-herkennen ​
​
8. Welke instrumenten worden er in de populaire en niet-populaire liedjes gebruikt?
​​
9. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen de populaire liedjes wat betreft
a. Tekst/boodschap?
b. Instrumenten/melodie?
c. Muzieksoort/zanger
​
10. Hoe zit een minder-populair liedje in elkaar?
​
11. Heeft de marketing invloed op de populariteit van een liedje?
Bronvermelding
Wij hebben voor dit project een taakverdeling gemaakt en door middel van het online programma 'trello' alle taken verdeeld en gedeeld. Het werkt namelijk zo dat je documenten kan delen met elkaar. Wij hebben een aantal kolommen gemaakt, zoals te doen, controleren en klaar. Hierdoor wisten we hoe ver we waren. Hieronder is ook een screenshot te zien van de trello op 13 februari 2019.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
We hebben gedurende het project de taken verdeeld, om een basis te hebben met wat we moeten doen. We hebben elkaar heel erg veel geholpen met alles, waardoor niemand echt een eigen taak had. Iedereen sprong bij als het nodig was.
De taakverdeling die we hadden, was deze:
​
​
Taakverdeling
​
Finn:
Deelvraag 1, 3, 6, 8, 11
Bram:
Deelvraag 4, 7, 9
Meet & greet
Fenna:
Inleiding
Deelvraag 2, 5, 9, 10
Conclusie
​
Reflectie & evaluatie
Om te beginnen vond ik dit weer een super leuk onderzoek! Mijn groepje was eigenlijk wel heel erg goed en ook het onderwerp interesseerde mij. We hebben met zijn allen eigenlijk evenveel gedaan. We hadden wel een soort van taakverdeling, maar eigenlijk deden we alles wel een beetje samen. Iedereen controleerde ook alles van iedereen en vulde het aan waar nodig. De samenwerking was dus eigenlijk best wel goed!
Wat iets minder goed ging, was de planning. We hebben er heel lang over gedaan om een onderzoek te bedenken en een Meet&Greet daarbij. Mevrouw Tegelaar heeft ons daar gelukkig mee geholpen, waardoor we toch een mooi onderzoek hebben kunnen doen. Het was wel weer doorwerken om alles op tijd af te krijgen, maar ik vond het wel beter gaan dan mijn vorige onderzoek. We maakten duidelijke afspraken wanneer we iets af zouden hebben en we kwamen ze ook bijna altijd na.
Als we nog meer tijd hadden gehad voor dit onderzoek, zouden we nog een aantal dingen kunnen onderzoeken, zoals of we zelf een liedje zouden kunnen schrijven dat misschien populair wordt, of wat nou eigenlijk echt de effectiefste manier is van marketing. Dit zouden denk ik mooie resultaten opleveren.
Al met al ben ik echt heel tevreden met ons onderzoek en ben ik blij dat het allemaal gelukt is!